Pagina's

zondag 9 november 2014

Gone (Verlaten) • Michael Grant



Titel: Gone deel 1 - verlaten
Auteur: Michael Grant
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Oorspronkelijke taal: Engels
Leeftijd: +13
Uitgave: Oktober 2008
Genre: Science fiction
★★


Wat doe je als alle volwassenen spoorloos verdwenen zijn? Het ene moment stond de leraar nog over de Burgeroorlog te praten. En het volgende moment was hij weg. Leraar aanwezig. Leraar weg.


Geen 'poef'. Geen lichtflits. Geen knal.


Tijdens een doodgewone schooldag ziet de veertienjarige Sam tot zijn verbijstering zijn leraar pal voor zijn ogen verdwijnen. Zomaar ineens… weg! Algauw blijkt dat iedereen die ouder is dan vijftien jaar op hetzelfde moment is verdwenen. Bovendien is er een ondoordringbare barrière rond de stad opgetrokken, waardoor internet, televisie en mobieltjes geen enkel signaal meer ontvangen. Een enorme chaos breekt uit. Er zijn geen artsen en politieagenten meer. En wie zorgt er voor de achtergebleven baby's?

Net buiten de stad neemt Caine de leiding over zijn internaat en daarna ook over het stadje. In het begin weet hij enige orde te scheppen, maar gaandeweg voert hij met een aantal volgelingen een waar schrikbewind.


Hoewel Sam helemaal geen leidende rol wíl, besluit hij ten slotte toch dat hij de kwaadaardige Caine en zijn terreurbende moet tegenhouden. En dat kan alleen als hij Caine uitschakelt. Maar intussen komt de dag dat hij zelf vijftien jaar zal worden steeds dichterbij…






Verlaten is een verhaal waarbij je vanaf de eerste zin al actie ervaart. Sam is een leuk maar wel voorspelbaar hoofdpersoon - jongens in boeken hebben meestal altijd goede ideën in noodsituaties. En in dit boek is het één grote noodsituatie! Stel je eens voor, alle volwassen en 15-plussers weg...

Wel kom je niet zo veel te weten over het verleden van de personages.

Het idee dat alle volwassen weg zijn en je dus kan gaan en staan waar je wil (inbreken in huizen, zoveel snoep eten als je wil, de mini-bioscoop van je buurman uitproberen) is fascinerend. Maar er zijn ook mindere kanten aan (wie zorgt er voor de kinderen? waarom verdwijn je als je 15 wordt? hoe gaan we dit overleven? wat nu? wie gaat de leiding nemen?). Vooral die laatste vraag is belangrijk, want als leider heb je natuurlijk verantwoordelijkheid voor al die kinderen, en als ze sterven, is het jouw schuld.


Het verhaal is natuurlijk spannend en af en toe zelfs een beetje gruwelijk, maar eigenlijk minder spannend dan ik verwacht had. Ik had verwacht dat er een constante rush zou zijn, maar de spanning bouwt zich op gedurende het verhaal.


Ook worden er vreemde onverklaarbare ontdekkingen gedaan, en dat maakte me nieuwsgierig.


Dus in één zin: Een spannend, boeiend en een beetje gruwelijk boek met veel elementen (het is dan ook best dik) dat je zeker gelezen moet hebben!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten